Weerstand waarde voor LED verlichting

Weerstand waarde voor LED verlichting

Berichtdoor Poison Ivy » 30 Jan 2012, 14:36

Hallo allemaal,

Er waren zoal wat vragen over hoe je een led moet schakelen, en hoe je dan zo de waarde van de toe te passen voorschakel weerstand kan uitreken.
De weerstand waarde mag zeker niet te laag zijn, dit gaat zeer ten koste van de levens duur van de led. Daarom is het belangrijk dat als je de volle lichtsterkte wild laten branden deze waarde zeer precies uit te rekenen. Maar dit is goed te doen, dit gaat met de "wet van ohm" U=I x R.
U = Spanning (volt)
I = Stroom (Ampere)
R = Weerstand (ohm)

Voorbeeld:
Brandspanning van de led = 2,1v
Max stroom door de led = 20mA (0,02A)
Aangeboden spanning = 12v

Als je een led wild laten branden reken je dat als volgt uit:
Neem de aangeboden spanning (12v) trek hier de brandspanning van de led van af (2,1v), en deel deze spanning door de hoeveelheid stroom die je door de led wild laten gaan (max 20mA).

Rekenvoorbeeld:
12v-2,1v/0,02A(20mA) =495 ohm

Wil je nu twee leds in serie (achter elkaar) geschakeld laten branden kan dat ook, alleen haal je nu 2x de 2,1 volt van de 12 volt af.

Rekenvoorbeeld:
12v-2,1v-2,1v/0,02A(20mA)= 390 ohm

Nu zie je dat de weerstand waarde lager ligt, de schakeling van het 2e voorbeeld net zoveel stroom verbruikt als de eerste, zonder dat het ten koste gaat van de lichtopbrengst van de leds. Eigenlijk is je rendement veel hoger! Leds kun je net zovaak in serie schakelen tot je bijna bij 12 volt bent. In dit geval zou je er 5 in serie kunnen schakelen. Let wel op als je meerdere leds in serie schakeld en er gaat er een stuk vallen gelijk alle met deze in serie geschakelde leds uit, ze gaan niet stuk maar doen het alleen niet meer.

Rekenvoorbeeld:
12v-2,1v-2,1v-2,1v-2,1v-2,1v/0,02A(20mA)=75 ohm

Meer als dit kun je in dit geval niet in serie schakelen, doe je dit toch heb je maar zo kans dat ze niet eens branden, ze kunnen hierdoor gewoon niet aan hun brandspanning van 2,1v komen. Alle leds die je in serie schakeld kunnen wel beter allemaal de zelfde zijn, dit eigenlijk ivm het verschil in brandspanning, als je een led hebt die op een lagere amperage werkt als de overige ledjes die in serie staan kan dit zeker niet!
Wil je nog meer leds laten branden maak je er gewoon nog een rij bij, dit heet dan serie-parrarel geschakeld, gebruik nu in elke rij een weerstand. Pas je dit toe kun je als je bijvoorbeeld 6 leds wild laten branden 2 rijen (parrarel) van 3 leds in serie schakelen, dit om er zeker van de zijn dat alle leds even vel branden, kan dit niet moet je gewoon erg precies over de waardes van de weerstanden die je toe past. Deze waardes moeten namelijk bijna altijd afgerond worden doe dit altijd naar boven toe, om defecte ledjes te voorkomen!

Gaat het serie-parrarel schakelen je wat te ver en zijn het maar een paar leds die je moet laten branden, schakel ze dan gewoon allemaal parrarel. Gebruik dan voor ieder led een aparte weerstand! Doe dit in dit geval altijd, ga je meerdere parrarel geschakelde leds op een weerstand aansluiten en er gaat er op ten duur een led stuk gaan ze allemaal! Dit heeft temaken met de stroom afname, hierdoor neemt de weerstand minder energi op en worden de overige ledjes meer belast.
Afbeelding
Gebruikers-avatar
Poison Ivy
 
Berichten: 694
Geregistreerd: 04 Dec 2011, 19:17

Terug naar Electronica

cron