Spuitlakken verwijderen Tamiya TS, Motip enz.

Spuitlakken verwijderen Tamiya TS, Motip enz.

Berichtdoor Polletje » 01 Feb 2012, 00:57

Beste lezer,

Het verwijderen van spuitlakken gaat anders dan bijvoorbeeld het verwijderen van verf op acryl of enamel basis, hoe wel je het volgende proces ook daar rustig voor kunt gebruiken.

Voor we spuitlak gaan verwijderen moeten we eerste een aantal dingetjes verzamelen:
- Een plasticbak, of een oude kom van minimaal 15 cm diep, en minimaal 30 cm breed. Ik persoonlijk gebruik de ijsbakjes van Hertog, of snoeptrommels van Haribo.
- Een oude krant
- Een koffiefilter (klein formaat)
- Remolie (DOT4)
- Een oude tandenborstel
- Keuken handschoenen
- Voldoende licht
- Tijd

Neem nu de krant, en spreid deze uit over het oppervlak waarop je gaat werken. Doe een aantal bladzijden over elkaar zodat je een laag van minimaal 3 zijdes hebt, dit om beschadigingen te voorkomen. (Remolie kan nog al agressief zijn met afgelakte oppervlaktes)

Neem nu de plasticbak of kom, en plaats deze in het midden van de krant.

Neem het voorwerp welke van lak ontdaan moet worden, en plaats deze in de bak. In geval van de body van een auto-model, plaats deze met het dak naar beneden (ja omgekeerd ja).

Neem nu de keuken handschoenen, en doe deze aan.

Open de fles met Remolie, en schenk de inhoud in de plasticbak. Schenk tot ongeveer 3 kwart van de bak vol, of tot het model ondergedompeld is.

Nu is het wachten geblazen, nee geen minuut, ook geen uur, maak er gerust een dag van. Remolie heeft tijd nodig om zijn werk te kunnen doen.

Tik tak tik tak, 24 uur later.

Yeay, je mag nu gaan kijken hoever je model schoon geworden is. Pak de oude tandenborstel, en verwijder hiermee restantjes door ze weg te poetsen. Het kan zijn dat wanneer er meerdere lagen, of een dikke laag op gezeten heeft, het verwijderen langer dan 24 uur kan duren. Ook het merk lak verschilt.

Zorg nu dat je de spoelbak in de buurt hebt. Vul deze met warm veel schoonmaak of afwasmiddel bevattend water. Pak een krant, vouw deze open. Haal het model (nadat je de handschoenen hebt aangedaan) uit de kom of bak, en doe deze op de krant. Laat voor je dit doet eerst het model even uit lekken, om knoeien te voorkomen. Neem nu de hele handel mee, en doe het model in de spoelbak, met warm water. Het is belangrijk dat het schoonmaak/afwasmiddel, een ontvetter is. Was nu het model in de spoelbak goed, en spoel deze onder de kraan nog eens goed af. Gebruik GEEN schuurspons, daar krijg je krassen van.

Nu kun je het model afdrogen. Persoonlijk blaas ik het model zo goed mogelijk droog, en leg het op een warme plek, bv vlak bij de kachel. Niet te lang bij de kachel anders vervormt het model.

Nu kun je de rotzooi opruimen. Neem het koffiefilter, knip aan de onderkant een gaatje. Doe het koffiefilter in de kop van de fles van de remolie. Giet nu voorzichtig de remolie uit de kom of bak in het filter. Er zal hierdoor een hoop lakresten aan het filter achterblijven, waardoor je de remolie de volgende keer weer kunt gebruiken. Sluit de fles, smijt de kranten weg, doe de handschoenen uit, en u bent klaar.
Gebruikers-avatar
Polletje
 
Berichten: 259
Geregistreerd: 04 Dec 2011, 01:06

Terug naar Verf

cron